EBİLTEM blog sayfasına hoşgeldiniz.

Üniversite-Sanayi İşbirliği, Teknoloji Transferi, Patent, Avrupa Birliği Projeleri, Teknoloji Trendleri ve İnovasyon...

ShareThis

9 Aralık 2011 Cuma

“EBİLTEM Patent Araştırmaları Ofisi” Viyana’daydı






Patent Bilgi Merkezlerinin (PATLIB) yeniden yapılandırılması pilot projesi kapsamında Avrupa Patent Ofisi’ nin Viyana şubesinde düzenlenen ikinci modül eğitim programında bu yılda yerimizi aldık. 11 farklı Avrupa ülkesinden 17 Patent bilgi merkezinin katıldığı eğitimde Türkiye’yi EBİLTEM olarak temsil etmenin gururunu yaşamak ve çok değerli bilgilerle ülkemize geri dönmek çok keyifliydi.

2015 yılına kadar devam edecek bu proje kapsamında kapasitemizi arttırmak ve bunun sonucunda firmalarımıza/araştırmacılara daha kaliteli hizmet verebilmek için 5 gün süren eğitim programından birçok yeni fikir edindik. Bu fikirleri önümüzdeki dönemde bir bir hayata geçirerek hizmet portföyümüzü genişletmeyi planlıyoruz.

Katıldığımız eğitim kapsamında en dikkat çekici ve bilgi yoğun başlıklar şunlar oldu:
  •       Ip4inno Module B 1
  •       IPScore 2
  •       EPO Global Patent Index 3
  •       Patent İstatistiksel Analizi 4
  •       IP Audit 5

1 http://www.ip4inno.eu/ adresinden eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz. IP4inno, inovasyon için patent ve diğer sınai mülkiyet haklarının kullanımının yaygınlaştırılması için oluşturulan bir proje.
Alınan bir patentin ekonomik değerinin ölçülmesinde kullanılan Access tabanlı bir program.
EPO tarafından sağlanan ve EBİLTEM’ in de kullandığı ücretli patent araştırma ve analiz programı.
4 Patent dokümanlarının bibliyografik bilgilerinin istatistiksel analizinde kullanılan birçok program bulunmakta. Bunlardan bir tanesi EPO’ nun ücretli PATSTAT programı. Eğitim kapsamında bu program ile analiz işlemleri değerlendirildi.
5 Firmaların sınai mülkiyet konusundaki mevcut durumunu ortaya çıkarmak ve sonuçlara göre aksiyonların belirlenmesi için kullanılıyor. Fransa ve Avusturya’da uygulanan konsept servisler anlatıldı.