ShareThis

24 Eylül 2012 Pazartesi

TÜBİTAK TEYDEB Desteklerinde Güncel Değişiklikler


Teknolojinin faydaya dönüştürülmesi ve özel sektör kuruluşlarının Ar-Ge ve yenilik çalışmalarını desteklemek amacıyla oluşturulan TÜBİTAK – TEYDEB destekleri hakkında önceki bültenlerimizde detaylı bilgiler vermiştik. Bu sayımızda ise bu destek programlarında yapılan güncellemeler hakkında sizleri bilgilendirmek istedik. Öncelikle çok kısa olarak her desteğin konusu, alanları ve önemli noktalarına değinelim;


  • 1501 – Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı: Sanayi kuruluşlarının Ar-Ge faaliyetleri % 60 oranında desteklenmektedir.
  • 1503 – Proje Pazarları Destekleme Programı: Üniversite, özel kuruluşlar ve araştırma kuruluşlarının bir araya gelerek düzenledikleri ulusal veya uluslararası etkinliklerin desteklenmesidir. Her etkinlik için destek üst limiti 25.000 TL, uluslararası katılım varsa 30.000 TL’dir.
  • 1505 – Üniversite – Sanayi İşbirliği Destek Programı: Üniversitelerdeki veya kamu araştırma merkezlerindeki bilgi birikimi veya teknolojinin ürüne dönüştürülerek sanayiye aktarılması ve ticarileştirilmesi amacıyla üst limiti 1.000.000 TL’ye kadar olan projelerin desteklenmesidir. Destek oranları ise KOBİ’ler için %75, büyük firmalar için %60’dır.
  • 1507 – KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı: KOBİ’lerin Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerinin 500.000 TL üst limitle %75 oranında desteklenmesidir.
  • 1509 – Uluslararası Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı: AB Çerçeve Programları ve benzer uluslararası ortaklı Ar-Ge projelerinin desteklenmesini amaçlar, destek oranları KOBİ’ler için %75, büyük firmalar için %60’dır.
  • (YENİ)1511 – Öncelikli Alanlar Araştırma Teknoloji Geliştirme ve Yenilik Projeleri Destekleme Programı: Belirlenen öncelikli alanlarda (Enerji, gıda, otomotiv, bilgi iletişim teknolojileri ve makine imalat teknolojileri) hedef ve ihtiyaç odaklı projelerin desteklenmesidir.
  • 1512 – Bireysel Girişimcilik Aşamalı Destek Programı: Herhangi bir lisans bölümden bir yıl içerisinde mezun olabilecek öğrenci, yüksek lisans veya doktora öğrencileri veya lisans, yüksek lisans veya doktora derecelerini en çok 5 yıl önce almış girişimcilerin teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerinin, fikir aşamasından pazara kadar olan faaliyetlerin desteklenmesidir.
Bu destek programları arasında yapılan değişikliklerin ana amaçlarına gelirsek;
  • KOBİ’lerin Ar-Ge Yapma Kapasitesinin Arttırılması (Büyük bütçeli projelerde KOBİ’lerin alt-yüklenici olarak projelerde yer alma zorunluluğunun getirilmesi),
  • Üniversite – Sanayi İşbirliklerinin Arttırılması söylenebilir.
Peki TEYDEB desteklerinde hangi değişiklikler yapıldı?



0 yorum: