ShareThis

17 Ocak 2013 Perşembe

Enerjide Küresel Kaymalar: Kaya Deyip Geçme!


2012’nin en belirgin özelliklerinden biri olarak Çin’in küresel konumunu daha da çok konuşur hale gelmemizi söyleyebiliriz sanırım. Yayınlanan ciddi gelecek projeksiyonlarının çoğunda ABD’nin önüne geçeceği tahmin edilen Çin, en kritik alanlardan birinde daha liderliği devralmış durumda: patent başvuruları.

Çin’in bu baskın büyüme ve ilerleyişi küresel politik konumlanmaları sarsarak devam ederken ABD kanadını mutlu edebilecek bir veri açıklandı 2012 Kasımında. Uluslararası Enerji Kurumunun yayınladığı World Energy Outlook 2012 raporuna göre ABD, 2020 yılı itibari ile petrol üretiminde Suudi Arabistan’ı geçmiş olacak.  Tarihi boyunca günde 10 milyon varilin üzerine çıkamayan ABD’nin 2020 yılında günde 11.1 milyon varil petrol üretmesi bekleniyor. Son yıllarda aşağı yönlü bir seyir izleyen ABD petrol üretimi için böylesi bir sıçrama öngörülmesinin altında yatan sebep ise Şist kayalarından petrol ve gaz elde etme teknolojisi. Geliştirilen teknolojinin gaz ve petrol elde etme maliyetlerini makul seviyelere düşürmesi, enerji politikaları açısından bir kırılma yaratabilecek potansiyele sahip. Daha da somut örnek arayanlar için konuyu Türkiye’nin cari açığına dahi bağlayabiliriz. Zira yaşanan inovatif kırılma kömür fiyatlarını düşüreceği için, Türkiye dahil birçok ülkenin kömür ithalatında artış yaşaması bekleniyor. İnovasyonun küresel boyutta nelere yol açabileceği açısından hoş bir örnek olduğunu düşünüyorum.

Teknolojinin ortaya çıkışını takiben gözler doğal olarak rezerv sahibi bölgelere çevrildi. Burada da yine Çin’den söz etmek durumundayız! Enerji tüketiminde de Amerika’yı arkasında bırakan Çin şist rezervlerinden yararlanmak için çalışmalara başlamakta gecikmedi. ABD’deki çalışmalara görsel olarak göz atmak isteyenler ise böyle buyursunlar. Daha da detay isteyenleri blog yazarlarımızdan Özgür’ün şu yazısı ile baş başa bırakıyorum!

İnovasyon ile küresel enerji piyasasının bir bileşeni haline gelen şist kayaları, kısa vadede aktif bir oyuncu olacak gibi. Fakat hem ABD hem de Çin enerji teknolojileri alanında asıl kırılmaların yenilenebilir bataryalar, biyoyakıt gibi alanlarda gerçekleşeceğinin farkında O yüzden şist petrol ve gazı üzerindeki teknoloji geliştirme çalışmalarına paralel olarak bu alanlarda da yıkıcı yenilik arayışları devam ediyor, bize düşen ise elden geldiğince takip etmek…. 

0 yorum: