ShareThis

8 Şubat 2011 Salı

İNOVİZ - Gelecek İçin İnovasyon, Sağlık İçin İzmir

     Yüzyıllardır bir sağlık merkezi olarak kabul edilen İzmir, bugün dünyanın geldiği noktada ise sağlık Ar-Ge’si konusunda bir merkez olmaya oynuyor.

    ABD’de yerleşik Türk Bilim Adamları ve Akademisyenleri Derneği-TASSA’nın ve İzmir’deki 3 devlet üniversitesinin işbirliği ile İNOVİZ projesi yürütülüyor. İNOVİZ kapsamında, İzmir ve Ege Serbest Bölgesi’nde yerli ve yabancı yatırımcıların rahatlıkla çekilebileceği bir Biyomedikal Sektör Kümelenmesi oluşturulması hedefleniyor. EBIC-Ege Proje Müdürü Serdal Temel İNOVİZ projesinin ayrıntılarını ve Türkiye’ye katacaklarını anlatıyor.
 
1.    İNOVİZ projesi nasıl ortaya çıktı? Şu anda geldiği aşama hakkında bilgi verir misiniz?
     İNOVİZ, ABD’de yerleşik Türk Bilim Adamları ve Akademisyenleri Derneği-TASSA’nın öncülüğünde ve İzmir’deki üç devlet üniversitesi olan Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün akademik vizyonu, sektör temsilcilerinin desteği ve Ege Serbest Bölgesi AŞ’nin kolaylaştırıcı yaklaşımı ile kurulan, firmalar ve araştırmacılar için yetkin bir İletişim ve İşbirliği girişimdir. Bu girişimin amacı, bölgemizde sağlık alanında:
  •   Üniversite ile sanayi arasında etkin ve sürdürülebilir işbirliği sağlayarak,
  •   Firmalar arasında proje, teknoloji ve ticari odaklı işbirlikleri oluşturarak,
  •  Bölgemizi sağlık sektörüne yön veren, sektörün kalbinin attığı etkin ve iyi tanınan bir üs haline getirmektir.
      Girişimin başlangıç tarihi olan 2009 yılından günümüze kadar INOVIZ Girişiminin paydaşları tarafından çok çeşitli toplantı ve etkinlerden düzenlenmiştir. İlk toplantı “Arama Toplantısı” başlığında 23 Mart 2009 tarihinde gerçekleşmiş ve bu alanda faaliyet gösteren firmalar ile bir araya gelinmiştir. Bu toplantının ardından Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir İleri Teknoloji Enstitüsü tarafından “İşbirliği Protokolü” imzalanmış ve çalışmalara hız verilmiştir. Sektördeki ulusal firma ve üniversiteler ile uluslararası paydaşları bir araya getirmek için 24-25 Mayıs 2010 tarihinde 1. İzmir Global Sağlık Konferansı Düzenlenmiş ve 7 ülkeden 75 projenin katıldığı ve 130 yüz yüze görüşmenin olduğu bir proje pazarı düzenlenmiştir. Medikal Sanayicilerinin de bu girişime destek verme kararından sonra INOVİZ Girişimi farklı bir boyut kazanmış ve artık tanınan yerel bir girişim haline gelmiştir. Bu noktadan sonra INOVİZ markasını yaratma çalışmaları başlatılmış ve girişimin logosu için Türk Patent Enstitüsü‘ne marka başvurusu yapılmıştır.
      Bu gün itibari ile İNOVİZ; Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, İzmir Valiliği, İzmir Kalkınma Ajansı, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, Ege Serbest Bölgesi AŞ, Ege Tıbbi Malzemeciler Derneği, Tüm Tıbbi Cihaz Üreticileri ve Tedarikçileri Federasyonu (TÜMDEF)’nun desteği ile 246 firma ve 88 akademisyenin bulunduğu geniş veri tabanı olan bir GİRİŞİM haline gelmiştir.

2.    İzmir, sağlık ve sağlık teknolojileri için bir merkez olmasını sağlayacak ne tür avantajlara sahip?

      İzmir, sağlık sektöründe tarihin derinliklerine dayanan güçlü ve iyi bilinen özelliklere sahiptir. Nitekim, MÖ 4.yy da faaliyete geçen, tıp ve eczacılığın simgesi yılanlı sütünün yer aldığı Pergamon Asklepion'u Bergama'dan insanlığa önemli katkılarda bulunulan bir sağlık merkezi konumunda olmuştur. Günümüz itibari ile İzmir’deki üç büyük üniversite Biyomedikal Teknolojiler alanında ulusal ve uluslararası düzlemlerde söz sahibi kuruluşlardır. Ayrıca, bu alandaki insan kaynakları, fiziki alt yapı ve araştırma sonuçları İzmir’in önemli zenginliğini oluşturmaktadır. Bununla birlikte, İzmir’de filizlenmekte olan Biyomedikal Teknolojiler Sanayi ve Üretim sektörü ulusal düzlemde ses getirmektedir. Özellikle EXPO 2015 sürecinde belirlenen “Sağlık için İzmir” teması yerel yönetimlerce de benimsenmiş durumdadır ve bu da İzmir’in en önemli güçlerinden birini oluşturmaktadır. Son olarak, İzmir Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan “İzmir için Yükselen Sektörler” dokümanında sağlık ve sağlık teknolojilerinin öncelikli sektörler arasında gösterilmesi, İzmir’in potansiyelini ortaya koymaktadır. 

3.    Böyle bir merkez haline gelmesi, izmir'e neler sağlar?

     INOVİZ Girişiminin amacına ulaşması sadece İzmir’e değil ülkemize de önemli bir katkı sağlayacaktır. Öncelikli olarak, Bölgemiz sağlık alanında üniversite ile sanayi arasında etkin ve sürdürülebilir bir iş birliğine kavuşacaktır. Bu iş birliktelikleri sanayimizde katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi konusunda destek verecek ve firmalarımızı yönlendirecektir. Ayrıca bu sektörde firmalar arasında proje, teknoloji ve ticari odaklı işbirlikleri oluşacak ve böylece yerel firmalarımız, bu süreç içerisinde sektörde önemli firmalar konumuna gelecek ve aranan bir profil olacaklardır. Özetle, INOVİZ girişiminin başarılı olması Bölgemizi; sağlık sektörüne yön veren, sektörün kalbinin attığı etkin ve iyi tanınan bir üs haline getirecektir.

       4.    Avrupa Birliği bu projeye hangi yollarla destek oluyor?

      Bir projenin başarılı olmasındaki en önemli unsurlardan bir tanesi de finansal destektir. Bugüne kadar INOVİZ için gerekli olan harcamalar ESBAŞ ve Ege Üniversitesi tarafından karşılanmıştır. INOVİZ Girişimine finansal destek bulmak amacı ile fraklı çalışmalar yapılmıştır ancak henüz olumlu bir sonuç elde edilememiştir. Avrupa Birliğinden finansal anlamda bir destek şu ana kadar alınamamıştır. Ancak, İNOVİZ, EU-DRIVERS Projesi kapsamında en başarılı 9 yerel girişimden birisi olarak seçilmiş bulunmaktadır. 

5.    İNOVIZ projesine yerel sanayi ve kamu kuruluşları nasıl bakıyor?

    İNOVİZ Girişimine tüm yerel paydaşlar desteklerini vermektedirler. Başta İzmir’deki devlet üniversiteleri; Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü bu alanda büyük çaba sarf etmektedir. Buna ek olarak Sivil Toplum Kuruluşları; İzmir Ticaret Odası, Ege Tıbbi Malzemeciler Derneği Tüm Tıbbi Cihaz Üreticileri ve Tedarikçileri Dernekleri Federasyonu projeyi desteklemektedir. Ege Serbest Bölgesi AŞ ve İzmir Kalkınma Ajansı da projenin başarısı için gayret göstermektedir.  


6.    Sağlık teknolojileri Türkiye ve Türk yatırımcıları için neden önemli?

     Öncelikle ülkemizdeki sanayi yapısı genel itibari ile, katma değeri düşük geleneksel ürünler üzerine yoğunlaşmıştır. Ancak, bu süreci tersine çevirerek geleneksel emek yoğun ürünlerin yerini artık, teknoloji yoğun bilgi yoğun ürünleri ve üretimleri almalıdır. Dolayısı ile ülkemizde bu alanda bir değişim gerekmektedir. Bu değişimin sağlık teknolojileri üzerine olması, mevcut potansiyelin harekete geçirilmesi anlamında önemli avantaj sağlayacaktır. Çünkü ülkemizde başta İzmir, Samsun, Ankara ve tabiki İstanbul’da sağlık sektöründe faaliyet gösteren firma sayısının her geçen gün artması bu potansiyelin en büyük göstergesidir. Ayrıca, bu alandaki çalışmalara üniversitelerimizin ağırlıklı olarak yönelmesi de, alandaki gücümüzü ve bunun sonucu olarak uluslararası tanınırlılığımızı artırmaktadır. Özetle, sanayimizde ihtiyaç olan katma değeri yüksek ürünlere yönelme gerekliliği, sanayimizin sağlık sektöründe her geçen gün artan yatırımları ve üniversitelerimizin bu alandaki uluslararası çalışmaları ve bağlantıları, İzmir’i ve nihayetinde Türkiye’yi bir cazibe merkezi haline getirmektedir. 

7.    Proje sonucunda beklentiler neler? Bu beklentiler sağlanırsa İzmir ve Türkiye neler kazanacak?
  • İNOVİZ Girişimi akademik ve Sanayi sektörlerine dayanan üç ayaktan oluşmaktadır:
  • İNOVERSİTE: Ar-Ge ile Bütünleşmiş İleri Eğitim Ağı.
  • INOVERSITE ile amacımız, kalifiye elemanın yetiştirilerek ve Ar-Ge faaliyetlerinin teşviki ile bölgenin biyomedikal teknolojiler konusunda lider konuma gelebilmesi,
  • İNOVAKENT: Ar-Ge Bölgesi.
  • Burada ise amacımız ulusal ve uluslararası yeni teknolojiler ve özgün ürünlerin geliştirilmesi,
  • İNOVATEK: Bilim ve Teknoloji Parkı           
      Bilim ve Teknoloji Parkı, yenilikçi ürün yatırımcıları için, İzmir’in bir cazibe merkezi haline gelmesi konusunda avantaj sağlanacaktır. Bu çalışmaların istenen düzeyde başarılması ile İzmir, sağlık teknolojileri alanında gerekli olan bilginin üretildiği, kalifiye işgücünün yaratıldığı, bu işgücü ve bilginin birleşerek katma değeri yüksek ürünlerin üretildiği ve ihracatının yapıldığı uluslararası bir merkez haline gelecektir. 

8.    Sağlık teknolojileri katma değeri oldukça yüksek bir sektör, İstanbul veya Türkiye'nin başka bir bölgesinde de benzer girişimciler olabilir mi?

     Aslında bu tür girişimler var. Örneğin Ankara OSTİM’de Medikal Kümesi var. INOVİZ Girişimine paralel olarak başladı. Buna benzer bir çalışma Samsun ve İstanbul’da da var. Ayrıca yeni yeni filizlenen benzer çalışmalar farklı konularda olsa bile ülkemizin farklı noktalarında devam etmekte. Bu ülkemiz açısında çok önemli bir fırsat. Bu oluşumlar birbirini tamamlayıcı ve itekleyici oluşumlar olup, hiçbir şekilde bir birine rakip değillerdir. Örneğin İNOVİZ Girişimi OSTİM Medikal Küme çalışması ile etkin bir diyalog ve işbirliği içerisindedir, bu işbirliği ve iletişim diğer oluşumları da içine alarak devam etmektedir. Burada amaç, sadece tek bir bölgenin kalkınması değil, her bölgenin kendi sosyo-ekonomik ve sektörel özellikleri ve önceliklerine göre doğru strateji ile kalkınmasını sağlamaktır. 

9.    Kümelenme Türkiye'ye neler sağlar, şu anda teknoparklar ve sanayi bölgelerinde işbirlikleri var ama gerçek bir kümelenmeden söz etmek zor, Bunu geliştirmek için neler yapılabilir?

    21. yüzyılda rekabet artık firmalar arasında değil kümeler arasında olmaktadır. Dolayısı ile rekabet öncesi çalışmalarda işbirliği yapmak amacı ile kurulan ve bu alanlarda birlikte hareket eden; bünyesine üreticileri, araştırma merkezleri, üniversiteler gibi kurumları da dahil eden “Kümeler” ve dolayısı ile bu kümelerin üyesi firmalar rekabette başarılı olacaktır. Sonuç olarak bizlerin yapması gereken, Ar-Ge ve inovasyonu içeren, araştırma boyutu önde olan ve sanayicilerin de bu araştırmalarda aktif rol aldığı bir küme oluşturmaktır. Tabi bu uzun vadeli bir amaçtır ve ister istemez çalışmalar oraya gidecektir. Ancak şu anda yapılması gereken bu bilincin oluşturulması ve desteklenmesidir.
  
     Bizi takip edin: twitter.com/ebiltem

0 yorum: