ShareThis

5 Ağustos 2011 Cuma

2011-2013 KOBİ Strateji ve Eylem Planı: Yeni Bir Başlangıç

KOBİ’ler için belirlenen “KOBİ Strateji ve Eylem Planı (KSEP)” 2011-2013 dönemi için yenilenerek yayınlandı. Plan yakın gelecek için KOBİ stratejisini çizmekle beraber 5 stratejik hedef çerçevesinde somut eylemler öngörmektedir. Bu 5 hedef arasında yönetim ve kurumsal yetkinliklerin geliştirilmesi ile ar-ge kapasitesinin artırımına ilişkin eylemler ön plana çıkmaktadır.

Ülkemiz KOBİ’lerinin en temel sıkıntılarının başında yönetimsel becerilerin yetersizliği gelmektedir. KOBİ’lerin en önemli özellikleri olarak bildiğimiz ‘girişimci ruh’ ve ‘çabuk adaptasyon’un doğru kullanılması aşamasında bu beceri yetersizliği, aşılması gereken bir duvar olarak karşımızda durmaktadır. Bu problemin çözümünde etkili bir yol olabilecek ‘uzman desteği alma’ konusunda, mevcut durum pek iç açıcı değildir. KOSGEB’in 2004-2007 yılları arasında yaptığı araştırmaya göre imalat sanayi için dışarıdan danışmanlık ve eğitim hizmeti kullanma oranı danışmanlık için %3, eğitim için %4.62 düzeyindedir. Bu bağlamda 2011-2013 dönemi için beceri, yeterlilik ve bilgi donanımını artırımı konularında somut politikalar belirlenmiştir. Eğitim, danışmanlık, sınai mülkiyet hakları, enerji verimliliği, belgelendirme gibi konularda eksikliklerin giderilmesi için KOSGEB, TOBB ve Türk Patent Enstitüsü faaliyetlerini ve desteklerini artıracaklardır. Bu noktada KOBİ’lere de bu eğitim ve destek faaliyetlerini takip etme ve bu konularda ısrarcı olma hususunda sorumluluk düşmektedir. 

Planın önem arz eden diğer bir kısmı ar-ge faaliyetleri ile ilgilidir. Teknoloji geliştirme, inovasyon gibi kavramlar ile KOBİ’ler arasındaki mesafenin daraltılması konusunda, proje kültürünün öne çıkartılması öncelikli hale gelmiştir. Finansman konusunda yetersizliklerden dem vuran KOBİ’ler için çok önemli fırsatlar içeren TÜBİTAK, KOSGEB, Sanayi Bakanlığı ve Avrupa Birliği desteklerine olan ilgiyi artırmak için gerekli bilgilendirme girişimleri, eylem planında yerini almıştır. Avrupa İşletmeler Ağı[1], Avrupa Birliği Girişimcilik ve Yenilik Programı (EIP), 1501 Sanayi Ar-Ge, 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek programları önümüzdeki yıllar için, sınıf atlamak isteyen KOBİ’lerin yönelmesi gereken hedefler olarak karşımıza çıkmaktadır. Hibe desteği sağlayan bu projelerin bir parçası olmak KOBİ’ler açısından köklü bir dönüşümün başlangıcı anlamına gelmektedir. Projeler önemli finansal kaynak sağlamalarının yanı sıra, sistemli çalışma ve küresel yeniliklere adapte olma konusunda itici bir güç oluşturmaktadır. 

Ulusal bazda eylem planlarının bir sihirli değnek misali değişimlere yol açmayacağı gerçeği ortada. Bu eylem planlarının önemi, kendi yol haritanızı belirlemekte gizli. KOBİ’ler açısından kendi yağında kavrulma devrinin kapanmış olması, küresel bakmayı mecbur kılıyor. Bu değişime çekingenlikle yaklaşma maliyetinin, çekingenliği yaratan unsurların maliyetinden fazla olacağı aşikardır. Bu yüzden size destek verme amacıyla kurgulanmış kurumları proje, danışmanlık ve hibe destekleri konusunda çalışmaya zorlamak, kendi eylem planınıza bir başlangıç noktası teşkil edebilir ve bu planın ulusal eylem planından daha fazla yarar sağlayacağına şüphe yoktur.

[1] Detaylı bilgi almak ve Avrupa İşletmeler Ağı çerçevesinde erişebileceğiniz hizmetler için; www.ebicege.org.tr

0 yorum: