ShareThis

2 Ağustos 2011 Salı

Türkiye'de Geleceği Parlak Sektörler

Geçtiğimiz ay açıklanan ve Türkiye’deki pek çok gencin geleceklerini planlamak üzere seçim yapmak zorunda kaldığı Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonrasında çevrenizdeki genç öğrencilerden de fark ettiğiniz gibi tümü “gelecek vaat eden” bölümleri tercih etme yarışına girdiler. Bu sebeple biz de Türkiye’deki yükselişte bulunan, yükselip ekonomik öneme sahip olacağı düşünülen meslekler ve sektörleri araştırdık.

Araştırmada Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Teknoloji Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (TEKAM) hazırlamış olduğu rapordan faydalanılmıştır. Bu grubun en başında pek çoğunuzun da tahmin edebileceği gibi “enerji sektörü” gelmekte. Batılı devletlerin son zamanlarda oldukça üstüne düştüğü bir konu enerji ve enerji kaynakları. Artan nüfus ve talep maalesef ki sınırlı enerji kaynakları tarafından karşılanamıyor. Bu refah seviyesi yüksek devletleri “sürdürülebilir enerji kaynakları” kullanımına ve araştırmalarına yöneltti.
Enerjiden sonra Türkiye’nin önümüzdeki on yıla damga vuracak sektörleri içinde şunlar var;
  • otomotiv,
  • tekstil,
  • telekomünikasyon-iletişim,
  • bilişim sistemleri ve teknoloji,
  • savunma ve hava teknolojileri,
  • eğitim,
  • perakende,
  • elektronik,
  • çevre ve geri dönüşüm,
  • güvenlik,
  • danışmanlık
Belirtilen tüm sektörleri detaylı incelemek mümkün olmasa da Türkiye için yeni ekmek kapısı olabileceğini düşündüğümüz bazılarını ve hali hazırda faaliyet gösterdiklerimizi sizin için biraz açmak istedik.
 
Bu sektörlerden çevre ve geri dönüşüm sektörleri Türkiye açısından incelendiğinde daha önce hiç adı anılmayan sektörler. Avrupa Birliği ile entegrasyon sürecinde Birlik üyesi olabilmek için kapatılması gereken 27 fasıldan biri olarak enerji, 15. faslın başlığı olarak karşımıza çıkıyor. Hesaplamalara göre, Türkiye' nin enerji sektöründeki açığını kapatması için tam 130 milyar dolarlık yatırım yapması gerekiyor. Bu, aynı zamanda büyük bir istihdam sahası anlamına da geliyor.

Tıpkı enerji kaynaklarındaki yetersizlik gibi dünya nüfusu ile gıda kaynakları arasındaki makas da her geçen yıl artıyor. Bu da gıda arzı güvenliğini tehlikeye sokuyor. Türkiye ' nin bu alanda yıldızını parlatanlar ise küresel ısınma, su kıtlığı, tarıma dayalı alanların azalması gibi unsurlar. Verilmekte olan teşvikler ve yapılan yasal düzenlemelerin de katkısıyla ölçekler büyüyecek, bilinçli tarım pratiklerine yer verilecek. Özellikle organik tarım, damlama sulama, topraksız tarım ve suda tarımın önem kazanması, gübre sektörünün de gelişmesi bekleniyor.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) değerli Başkanı Prof. Dr. Nükhet Yetiş’ in desteği ile bilişim sistemleri ve teknoloji alanındaki yatırımlar da arttırılıyor. 2004 yılı itibari ile Türkiye Araştırma Alanı (TARAL) kapsamında üniversiteler, özel ve kamu araştırma kuruluşlarına aktarılan toplam destek miktarı 8 kattan fazla; mali destek miktarı 33 kat artarken; bilim insanlarına verilen destek ve bursların sayısı 8 katın üzerinde arttı. Bu konuda yatırım yapmak isteyen ya da hali hazırda sektör içinde bulunanlar için açılan çağrı ve destekleri takip etmekte fayda var.

0 yorum: