Günümüzün en büyük
sorunlarından bir tanesi de kaynaklardaki kıtlık. Toplumda yaratılan
farkındalık ile tüketilen her türlü enerji, gıda ve tabii ki su olabildiğince
azaltma yoluna gidiliyor. Toplumun bir parçası olarak bu hareketlenmeden
nasibimizi yürüttüğümüz bir proje ile aldık: Switch4Food (S4F) Tam ismi ile; “Services
for Water
and InTegrated
TeCHniques
for Food
Industry”
Sekiz ülkeden 9
ortak olarak çıktık bu yola. Başarıyı yakalamak için hedef bir sektör
belirledik, gıda
üreticileri. Amacımız bu sektöründeki KOBİ’ lerde kullanılan su
kullanımı ve atık su yönetimi üzerine iyi uygulama örneklerinin belirlenerek
analiz edilmesi ve katılımcı ülkeler arasında transfer edilmesini sağlamaktı.
Nasıl yerine
getirecektik bu hedeflerimizi? Her şeyi adım adım planlamıştık: öncelikle gıda sektörünün mevcut durum
analizi yapılacak, bunun için de en yaygın yöntem olan anket kullanılacaktı.
Daha sonra tüm ilgili gıda firmalarını bir araya getirebilecek Gıda Kulüplerinin
kurulması gerekiyordu. Bu kulüpleri ileride destek alabileceği Çevre
Danışmanlık firmalarının işbirliği de sağlanacaktı. Son olarak ise firmalarımızda
görülen sorunlara çözümlerin sunulması ve yerel uygulamalar vardı. Aynı zamanda
oluşturulacak Sanal
Kulüpler üzerinden tüm ortakların firmalarının da sisteme dahil
edilmesi ile uluslararası bir paylaşım alanın oluşturulması hedeflenmişti.
Bu program
çerçevesinde oldukça yoğun çalışıldı. Öncelikle bilgilendirme toplantıları
yapılarak hem üretici hem de çevre danışmanlık firmalarına ulaşıldı. İlkokulda
öğrendiğimiz “suyun çevrimi” nden tutun da yeni Çevre Mevzuatı ve AB yasalarına
uyumluluğa, su kaynaklarından firmalarda bulundurulması gereken Çevre
Görevlilerinin yükümlülüklerine, Su Kirliliği Yönetmeliğine kadar uzman kişiler
tarafından bilgilendirmeler yapıldı. Toplantılarda beklentiler ve öneriler
tartışıldı. Her toplantı bir sonrakinin girdisi olacak şekilde sohbet havasında
gerçekleştirildi. Yine bu toplantılarda alınan kararlar doğrultusunda firma
ziyaretleri yapılmasına karar verildi.
Katılımcı
firmalarımızdan bazılarının misafirperverliği ile sırası ile Acemoğlu Gıda, Boyacıoğulları Ömür Süt, Anadolu Efes, Tamtad Konserve’ye ayrı ayrı geziler
düzenlenerek yerinde uygulama örnekleri incelendi.
Katkılarından
dolayı tüm firmalarımıza teşekkür ederek, ziyaret notlarımı sizlerle paylaşmak
istiyorum. Tüm firmalarımızda üretim sürecinde suyun oldukça önemli bir yere
sahip olduğu öncelikle belirtmek istediğim bir konu. İşlenecek ürünün fabrikaya
girişini yapması itibari ile su ile haşır neşirliği başlıyor. Bu kadar çok
suyun tüketilmesinin yanında tüm firmalarımızın suyun yeniden kullanılması ve
üretim sırasında daha az tüketilmesi konusunda oldukça hassas oldukları ise
diğer önemli bir konu! Öyle ki kasalardan malzemenin boşaltılmasında, ilk
yıkamada, üretilen ürünün içinde, temizlikte oldukça farklı dozajda ve farklı
kirlilik yükünde su kullanılıyor. Ancak kullanılan su muhakkak gerekli
uygulamalar ile geri döndürülerek prosesin başka bir noktasına ulaştırılıp
yeniden değerlendiriliyor.
Bu manzaralar
Türkiye’den, peki diğer ortaklarımızın firmalarında neler yapıldığını,
sorunların nasıl çözüldüğünü, uluslararası bir çevre danışmanlık firmasına
danışmak istersek gerekli bilgileri nasıl alırız?
Bunun için proje
kapsamında geliştirilen yukarıda da belirttiğim gibi Sanal Kulüplerimiz var, ya
da bizim deyimimizle: Mekandan Bağımsız İş Platformu! Öyle bir yer
düşünün ki; toplantılar SİZ ne zaman isterseniz, nerede olmasını arzu ederseniz
orada gerçekleşiyor! Bir başka deyişle platforma dahil firmaların, toplantı taleplerini uygun oldukları zamana ve güne göre
planlayarak bulundukları yerden
bağımsız olarak, telekonferans, skype vb.
gibi iletişim araçlarıyla görüşmelerini gerçekleştirmesidir.
Pilot olarak
seçilmiş sektör Gıda olduğundan dolayı gıda sektörüyle ilişkili bir firma
iseniz; Evet,
sizleri arıyoruz! Daha önce de belirttiğim
gibi bu platformun
yer ve konumdan tamamen bağımsız olmasından dolayı firmaları bulmak ve toplantı
talebinde bulunmak çok kolaydır. Ayrıca uluslararası iyi uygulama paylaşımını
desteklerken iş ortaklıklarını ve teknoloji transferi olanaklarını da
kolaylaştırmaktadır.
Hemen SWITCH4FOOD – “Mekandan Bağımsız”
İş Platformunu ziyaret
edin ve profilinizi oluşturun. Profiliniz onaylandıktan sonra uygun olduğunuz
zaman dilimlerinde firmalara toplantı talebinde bulunun ve iletişime geçin!
0 yorum:
Yorum Gönder