ShareThis

10 Nisan 2012 Salı

Mobil Patent - NFC



Nathan B. Stubblefield, 1908 yılında ilk kablosuz telefonu icat edip patentini aldığında mobil teknolojilerin bugünkü haline ulaşabileceğini sanıyorum tahmin etmemiştir. Çok uzaklara gitmeden sadece son 5 yıla baktığımızda, sosyal ağların her yanımızı sarmasıyla mobil teknoloji kavramının çok farklı boyutlara eriştiğini görüyoruz. Ağır patent savaşları ile atlattığımız 2011 yılı bu sektörün ne kadar kızıştığının en önemli göstergesi oldu. Geleceği hakkında öngörüde bulunmakta zorlandığımız rayından çıkmış mobil teknoloji ve iletişim ağı bakın hangi aşamalardan geçmiş;

1973 yılında ilk kablosuz görüşme gerçekleşti.
1979 yılında Tokyo’da ilk ticari mobil telefon üretildi.
1982 yılında Nokia tarafından ilk taşınabilir telefon üretildi.
1991 yılında Finlandiya’da ilk GSM ağı kuruldu.
1998 yılında ilk mobil içerik üretildi.
1999 yılında Blackberry tarafından ilk mobil e-mail gönderildi.
2001 yılında Japonya’da ilk 3G hayata geçti.
2007 yılında Steve Jobs Iphone’ u yarattı ve apps dünyasına geçiş yaşandı.
2011 yılında Google NFC teknolojili Google Wallet’ı duyurdu…

Ve sene 2012, Cisco Systems’ın araştırmasına göre dünyadaki telefon sayısı yaşayan insan sayısını geçti. Bu ne demek oluyor? Artık tamamen mobil bir hayata teslim olduğumuz ve bu durumdan en etkili şekilde nasıl yararlanabileceğimizi bulmamız gerektiği anlamına geliyor. Gün boyu elimizden düşürmediğimiz akıllı telefonlarımızla, oyun oynuyoruz, internete giriyoruz, doküman açabiliyoruz, uygulamalar sayesinde konum bilgisi paylaşabiliyoruz, bankaların uygulamaları ile kredi çekebiliyoruz. Ve şimdi de telefonlarımız ile ödeme yapma zamanı geldi. Peki, bunu nasıl yapacağız? Henüz Türkiye’de uygulama alanı çok yaygınlaşmasa da NFC (Near Field Communication-Yakın alan iletişimi) teknolojisi (genel kanının aksine teknoloji veya ürün değil, aslında bir standarda (ISO 18092)  verilen isimdir – bkz: standards-based connectivity technology) tüm dünyada hızla yayılıyor.

Google Wallet, VISA mobil ödeme gibi uygulamalar ile ileriki dönemde hayatımızın vazgeçilmezleri arasında yerini alması muhtemel olan bu NFC nedir? Yakın mesafedeki elektronik cihazlar arasında çok kısa sürede temassız güvenli bir iletişim kurulması için tasarlanmış teknoloji standardıdır. Bu sistem, NFC uyumlu iki cihazın birbirine yaklaştırılması ile mobil ödeme, toplu ulaşım (vapur, metro, tren) biletleme ve elektronik tanıma için kullanılabilir. Peki, patent dünyasında durum ne?

NFC teknolojisi üzerine Ar-Ge çalışmaları yapan firmalar patent yarışında birbirlerine üstünlük sağlamaya çalışıyorlar. Bu alanda yapılan patent başvurularına baktığımızda Çin firması ZTE, akıllı telefon pazarının liderlerinden Apple ve Samsung’u geride bırakmış gözüküyor. Bir diğer ilginç nokta ise, Iphone ve Galaxy gibi piyasanın güçlü cihazları karşısında mum gibi eriyen Nokia’nın NFC üzerine 30’dan fazla patent başvurusu yapmış olması. Bu durum, Nokia’ nın da yakın zamanda yeniden atılım göstereceğinin bir habercisi olabilir.

 
NFC teknolojisi ile mümkün olabilecek mobil ödeme uygulamaları üzerine ise, daha önce ismini verdiğim Google ile birlikte, VISA da çalışıyor. Bu durum, mevcut sistemi en iyi şekilde devam ettirirken yakın gelecekte yaygınlaşacak teknolojileri takip etmenin ne derece önemli olduğunu gösteriyor.
 
Techcrunch’ın haberine göre, online ödeme platformu PayPal da NFC teknolojisini deneyenler arasında. İsveç perakende firmalarında uygulama yapan PayPal, NFC ile mobil ödeme sisteminin kitlesel adaptasyonun yıllar alabileceği görüşünü savunuyor. Bu konuda çalışmalarına devam eden PayPal yakın zamanda Android için NFC tabanlı para transfer uygulamasını duyurdu. Bu sayede NFC destekli iki telefon arasında mobil para transferi sağlanabilecek.
 
Mobil ödeme alanında tüm bu teknolojik gelişmeler yaşanırken mahkeme koridorları da misafirlerini ağırlamaya başladı. Yakın zamanda PayPal, ticari sırlarını zimmetine geçirmek ve kötüye kullanmaktan dolayı Wallet uygulaması ile evrensel bir ödeme sistemi kurmayı hedefleyen Google’a dava açmıştı. Dava dosyasına göre PayPal’ın eski 2 çalışanı mobil ödeme ile ilgili ticari sırları Google Wallet için kullanmış. Tüm bu gelişmeler mobil teknoloji alanındaki patent ve ihlal davalarının 2012 ve sonrası için daha da alevleneceğini gösteriyor.

Firmaların bir RAKS veya KODAK macerası yaşamamaları için yeni teknolojileri patent veritabanlarından takip etmeleri ve Ar-Ge çalışmalarına yön vermeleri için bu dokümanlardaki bilgileri kullanmaları gerekiyor. Aynı zamanda, mahkeme koridorlarında vakit kaybetmek istemiyorsanız, geliştirdiğiniz teknolojilerin başka firmaların patentlerini ihlal edip etmediğine çok dikkat etmeniz gerekiyor.

Patent konusunda yapacağınız araştırmalar için size yön verebileceğini düşündüğümüz kitapçığımızı da incelemeyi unutmayın. Siz de rakiplerinizin üzerinde çalıştıkları teknolojileri takip edin, geride kalmayın.





0 yorum: