ShareThis

10 Nisan 2012 Salı

Eureka


Çoğumuzun zihnini sıklıkla meşgul eden fikirlerden bazıları üretimimizi artıralım, üretim süreçlerimizi yenileyelim, hatta yepyeni bir ürün ya da hizmet geliştirelim ki pazarda lider olalım, pazara ilk giren olarak pastanın en büyük parçasını tabağımıza alalım değil mi? Herkes buraya kadar hem fikir, olay “peki ama nasıl?” aşamasına geçtiğimizde tıkanıyor. Konuyu ciddiye alıp bu işi nasıl kotarırım diye hal çare arayanlar bu sefer de sorup soruşturdukça değişik destek mekanizmaları ve fon araçları ile tanışıyorlar. Sadece kısaltmalardan ibaret gibi algılanan öğrenmeye çalıştıkça daha karmaşık görünen bu destek elemanlarından birinden bahsediyoruz bu ay: EUREKA.

Kimler katılabilir? Projeler hangi konular üzerine kurgulanmalıdır? Hibe nasıl dağıtılır? İlk anda akla gelen bu soruların cevaplanması, aklındaki fikirleri gerçeğe dönüştürmek isteyen KOBİ’ler için tünelin ucundaki ışık olacaktır.

Bilinmesi gereken ilk konu bu hibelerden faydalanmak istiyorsanız muhatabınız TÜBİTAK’tır. Çünkü oluşturmak istediğiniz uluslararası işbirlikleri ulusal kaynaklar (TEYDEB) ile desteklenmektedir ki bu da bir TÜBİTAK programıdır. 39 ülkenin üyesi olduğu EUREKA’nın üyelerinden biri de Türkiye’dir, yani Türk firmaları da EUREKA’ya dâhil olabilir.

Konuyu araştırmaya başlayan sanayicimiz EUREKA ana başlığı altında 4 ayrı program bulacaklardır. Aklındaki fikrin kısa zamanda ticarileşebilecek ürün, süreç ve hizmetler ile sonuçlanacağına inanan firma yetkilisinin öncelikle  “İkili Ve Çoklu İşbirliği (Standart) Projeleri” ile ilgilenmesi faydalı olacaktır. Ya da proje fikrinizin stratejik öneme sahip teknoloji alanlarında olduğunu ve ülkeler arasında yakın işbirliği sağlanmasını ve ikili veya çoklu projeler halinde çok daha kolaylıkla ilerleyebileceğinizi düşünüyorsanız “Şemsiyeler (Umbrellas)” tam da sizin için oluşturulmuş bir başlık. Belki de rekabete açık bir vizyonunuz vardır ve konunuz ile ilgili bazı araştırmalar yapılması gerektiğine inanıyorsunuzdur? Öyleyse Avrupa’daki sektör liderlerinin uzun vadeli Ar-Ge işbirlikleri oluşturmasını ve böylece rekabet öncesi araştırma ortaklıklarının kurulmasını destekleyen “Kümeler (Clusters)” başlığının hedef segmenti içinde siz varsınız. 

EUREKA içinde bir program var ki KOBİ’lerin EUREKA Programına katılımını artırmayı ve projelerde daha etkin rol almalarını hedeflemektedir. Daha önce saydıklarımızdan hiçbirine tam olarak kendinizi yakın görmediyseniz EUROSTARS Programını değerlendirebilirsiniz.

Diyelim ki proje konumuzu ve ilgili programı seçtik, nasıl olacak da proje konsorsiyumunu oluşturacağız? Bir EUREKA projesi başlatmak için iki farklı EUREKA üyesi ülkeden en az birer katılımcı olması gerekir, EUREKA üyesi ülkelerdeki firmalar, üniversiteler veya araştırma kurumları proje ortağı olarak yer alabilirler. Mevcut bir proje teklifine ortak olarak dahil olmanız da mümkün! Burada EBİLTEM olarak sizlere yardımcı olmayı öneriyoruz. Üyesi olduğumuz ağlar üzerinden 50 ülkede 600’den fazla ofise ulaşabiliyoruz ki bu ülkeler Monako ve San Marino hariç tüm Avrupa Eureka üyelerini kapsamaktadır. Proje fikrinizi ve ihtiyacınız olan proje ortağınızı sizler için dünyanın dört bir yanına duyurarak sizin için en uygun ortakları bulabiliriz. Aynı zamanda TÜBİTAK Eureka Ofisi de size bu konuda destek sağlayacaktır.

Süreçte kaldığımız yerden devam edecek olursak, programınızı seçtiniz, ortaklığınızı oluştururken EBİLTEM’in geniş ağından faydalandınız ve projenizi yazma işlemini tamamladınız. Ya şimdi? Sırada proje önerisinin kuruma teslimi var; önerinin PRODİS uygulaması ile elektronik ortamda gönderilmesi, diğer ek belgelerin ise posta veya kurye yoluyla TÜBİTAK’a ulaştırılması gerekmektedir. Proje önerisi gönderildikten sonra değerlendirme süreci başlatılacaktır. Proje önerinize atanacak hakemler hakem değerlendirme süreci doğrultusunda değerlendirme raporu hazırlayacaklardır. Gelen değerlendirme raporlarındaki bilgiler, ilgili Teknoloji Grubu Yürütme Komitesinde görüşülerek önerinin kabul, ret ya da revizyon kararlarından biriyle sonuçlanması sağlanacak ve karar tarafınıza iletilecektir.
 
Son olarak ilginiz dağılmadan 2012 için açık çağrıları da taramak isterseniz düşüncesi ile hepsini bir dosyada topladık, Bir Tık Yeter... Kolay gelsin!



0 yorum: