ShareThis

10 Nisan 2012 Salı

Dış Ticaret Destekleri






DIŞ TİCARET DESTEKLERİ

Dış ticarette pazarlama ve tanıtım, firmaların güçleri ile eş orantılı olup orta ve küçük ölçekli işletmelerin en büyük sıkıntısıdır.  Ürün üretiyoruz, toptan satış yapıyoruz, ama asıl ulaşmak istediğimiz kitlelere ulaşamıyoruz. Ülke ekonomisinin kalkınmasında dış ticaretin çok önemli bir yere sahip olduğu aşikar. Ülkelerin bu hedeflere ulaşmak için aldıkları kararlar ve tedbirler ülkelerin dış ticaret politikasını oluşturuyor. Devletin dış ticaret politikası kapsamında ihracatın geliştirilmesine yönelik çeşitli kurumlardan sağlanan destek sistemleri bulunmaktadır.

Dış ticaret desteklerinden yararlanmak ve haberdar olmak firmaları uzun vadede avantaj sahibi yapabilmektedir. Mesela; aynı sektörde faaliyet gösteren ve neredeyse aynı kapasiteye sahip iki üretici firmayı dış desteklerden yararlanmalarına göre karşılaştırırsak, desteklerden faydalanmayan firmanın diğer firma ile ve dış piyasada rekabet etme şansı neredeyse yok gibidir.  Firmalara sağlanan dış ticaret destekleri firmaların yurtdışı faaliyetlerini, yurtdışı pazarlama ve satışlarını arttırmaktadır. Yurtdışı satışlarının artışıyla da kapasite artımı ve düzenli nakit akışı sağlanmaktadır. Dolayısıyla destek kullanan firmalar kullanmayan firmalara göre daha hızlı ve sağlıklı bir büyüme trendi yakalamaktadırlar.

Dış ticaret yapan firmalar 21 destekten faydalanabilirler. Bu destekleri sınıflandırmak için en iyi yol destekleri veren kuruluşların isimleri altında sınıflandırılmasıdır.
 
T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI 

Maliye bakanlığı ve Dış Ticaret Müsteşarlığının Ekonomi Bakanlığı altında birleşmesi ile dış ticaret desteklerinde nihai söz sahibi Ekonomi bakanlığı olmuştur. Aşağıda yer alan linklere tıklayarak ilgili destek hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.


KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme Ve Destekleme İdaresi Başkanlığı)

KOBİ’lerin geliştirilmesi amacıyla faaliyette bulunan KOSGEB’in aslında direkt olarak bir dış ticaret desteği bulunmamaktadır. Ancak halen yürürlükte olan desteklerinden bazıları; işletmelerin dış ticarete yönelik çalışmalara başlamalarına ve dış ticaret faaliyetlerini gerçekleştirmelerine yardımcı olmaktadır. KOSGEB’in bu çerçevedeki destekleri;

· Yurt içi fuar desteği
· Yurt dışı iş gezisi desteği
· Tanıtım desteği
· Eşleştirme desteği
· Danışmanlık desteği
· Eğitim desteği
· Sınai mülkiyet hakları desteği
· Belgelendirme desteği
· Test, analiz ve kalibrasyon desteği
· Bu destekler ile ilgili detaylı bilgilere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Sağlanan destekler üretim için gerekli hammadde temini aşamasından başlayıp, üretim sonrasında satış ve pazarlama aşamalarına ve hatta en son aşamalarına kadar sürmektedir. Yani üretici firma neredeyse tüm ticari faaliyetleri için destek kullanabilmektedir.  

0 yorum: