ShareThis

11 Nisan 2012 Çarşamba

Mobil Dünya Kongresi İzlenimleri / MWC 2012

 Mobile World Congress! İkaz ışıkları sönene kadar lütfen kemerlerinizi çözmeyin!

Geçen senelerde de katıldığımız fuara, bu sene KOSGEB desteğini de alarak firmalarımızla beraber katıldık. Uçaktan inişimizden itibaren Barselona’nın her zamanki gibi fuara ne kadar iyi hazırlandığını görüyoruz. Havaalanında “Fast Track” stantlarında kayıtlarımızı yaparken fuarın büyüklüğünü bir kez daha anlıyoruz.



Herkes Burada, Apple Nerede?
Ertesi gün başlayacak olan fuar öncesi Barselona’nın tadını çıkarmayı da unutmuyoruz. Fuar her zaman ki gibi ihtişamlı ve kalabalık, genel beklentimiz fuarın Android ağırlıklı olarak geçeceği yönündeydi. Nitekim de Android’in gövde gösterisi ile geçti. Gözlerin Apple’ı da aradığı fuarda ne yazık ki geçen senelerde olduğu gibi Apple kendini göstermedi. Evet, fuar Android ağırlıklıydı ama gezenler hala IPHONE’larıyla Android’teki gelişmeleri belgeliyordu ve Apple büyük ihtimalle bu görüntüyü keyifle takip ediyordu.












Mobile World Congress
Mobil teknolojiler endüstrisine yön veren “Mobile World Congress”  27 Şubat – 1 Mart tarihlerinde İspanya’nın Barselona kentinde gerçekleşti. 67,000 ziyaretçinin yeni mobil teknolojileri tanımlamak üzere buluştuğu fuarda, 205 ülkeden katılımcılar değerli bilgilere ulaşma, ürün sunumlarını gerçekleştirme ve ağlarını genişletme şansı yakaladı.

İnovasyonu tetikleyecek ilham kaynakları ile bir araya gelmek ve yeni ürünleri ile 1500’e yakın fuar standını ziyaret edebilmek; katılımcılara yeni telefonları, tabletleri, teknolojileri, uygulamaları, arka plan çözümleri ve aksesuarları görme fırsatını da yanında getirdi.

Uygulama Dünyasından 12,500’ün üzerinde uygulama geliştirici, özellikle BlackBerry, developerprogram.com, IBM, IMGA, Nokia, Samsung, WIP son çalışmalarını yakından takip etme fırsatı yakaladı.


MWC, Liderlere yeni ürünleri ile ev sahipliği yaptı.

HTC, “herkesin istediği telefon 3 farklı boyutta sizinle” sloganıyla yeni Android 4.0 One modelini duyurdu. En büyük modeli olan One X, 4,7 inch ekran, 8Mp kamera ve 1.5 GHz 4 çekirdekli Nvidia işlemcisi ile piyasaya sunulurken en küçük model olarak One V, 3.7 inch ekran, 1 GHz işlemci ve 5Mp kamera ile sunuldu.

Huawei, iki yeni 4 çekirdeklisi; Ascend D quad ve D quad XL ile fuarda boy gösterdi. Yine Huawei yapımı uygulama işlemcisi ve yüksek kalite grafik işlemcisi ile kapasitesini ziyaretçilerle paylaştı.

Dünya’nın en büyük yarı iletken firması Intel’de Mobil ürünler pazarında adından daha fazla bahsettireceğe benziyor. Intel’de Atom Z2460 çipli ilk akıllı telefonunu ziyaretçilerle paylaştı.

Vodafone ve Visa mobil dünyadaki en büyük mobil ödeme sistemi ortaklığını duyururken “Mobil cüzdan” servislerinin artık hayatımıza daha çabuk karışacağının da sinyallerini fuardan alıyorduk.

Nokia, Symbian işletim sistemli telefonlarla kaybettiklerini Windows Mobile ile geri almaya çalışıyor. Akıllı telefon portfoyünü Windows ile destekleyerek geliştiren firma, yeni modeli Lumia 610’u gençlerin Windows telefonlarla tanışmasını kolaylaştırmak için tasarlanmış bir ürün olarak lanse etti.

Nokia, yine 808 PureView modelini “41 Mp kamera sensörü” başlığı ile tanıtarak bakışları üzerine topladı.

Google’ın Android standı, kongrenin en büyük ve eğlenceli standında en cana yakın çalışanları ile fuarda kendini gösteriyordu. Eric Schmidt’in meşhur Moore yasasına dayandırarak paylaştıkları da yakın gelecekte bizi nelerin beklediğine dair bir fikir verecektir. Schmidt, 12 yıl içinde telefonların 20 kat daha hızlı hale geleceğini belirtirken bugün 400$ dolar civarı olan telefonların 20$ olacağını söylüyor.

Biz neler yaptık?
Bizlerin de katıldığı fuar da, bölgeye ilgi çekebilmek için hem yeni ağlar ve firmalar ile görüşmeler yapıldı hem de EBIC Ege’nin organizasyonunda yer aldığı ikili görüşme etkinliğine katılındı.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da “ Avrupa İşletmeler Ağı” ‘nın düzenlemiş olduğu ve EBIC Ege ofisi ile katılınan ikili görüşme etkinliği öne çıkan buluşma noktalarından biriydi. 2010’da da katıldığımız etkinlik kapsamında 22 ülkeden 400’ün üzerinde firma 1000’e yakın ikili görüşme gerçekleştirdi. Bu yıl da artan ilgi ile başarılı bir etkinlik gerçekleştirildi ve 600’e yakın firma, 1000’in üzerinde ikili görüşme gerçekleştirerek yeni teknoloji ve ticari işbirliklerine bir adım daha yaklaşmıştı. Etkinliğe bizlerle katılan Sade Ar-Ge, Sade Group ve Anot Elektronik firma temsilcileri 20’nin üzerinde görüşme gerçekleştirdi.

Yine Türkiye’nin dört bir yanından gelen temsilciler ile İstanbul KOSGEB’in organize etmiş olduğu akşam yemeğinde buluşuldu. Yemek sırasında hem yeni ilişkiler geliştirildi ve yeni girişimler için ortam hazırlandı.

Yeni girişimlere yönelik olarak firmalarla birebir görüşmeler yapılmasına olanak tanıyan bu etkinlikler firmalarımızın uluslararası platformlarda kendilerini tanıtabilmeleri ve ortaklar bulmaları açısından önemlidir. Bizleri takip ederek gelecek etkinliklerimiz ile ilgili bilgi alabilirsiniz.




0 yorum: