ShareThis

10 Nisan 2012 Salı

COMPANY MISSION: NEDEN FARKLI, NEDEN ÖNEMLİ?

COMPANY MİSSİON: NEDEN FARKLI, NEDEN ÖNEMLİ?

Türkiye’de 1 milyondan, İstanbul’da 300 binden, İzmir’de 90 binden fazla firma küresel ticari sistemin çarklarında, tüm dünyadaki binlerce muadili arasından sıyrılarak ticari işbirliği potansiyellerini çeşitli yollardan artırmaya çalışmaktalar. Yerel ve küresel milyonlarca firma ile yüzdüğünüz bu rekabet denizinde hayatta kalabilmek için fark yaratmak, muadillerinizden farklı bir şeyler yapmak zorundasınız.

Örneğin küçük ve orta ölçekli bir firmaysanız yüksek ihtimalle yıl içinde minimum 2 fuara ya da yurtdışı ziyaretine katılım göstermekte, bu araç için belirli bir bütçe ayırmaktasınız. Fakat ciddi iş potansiyeli taşıyan bu aktiviteleri halen geleneksel yöntemlerle planlayıp yönetenlerdenseniz, fark yaratmak için doğru yolda olmadığınızı söyleyebiliriz. Elinizdeki araçlardan sağlayacağınız getiri, yeniliklere ilişkin farkındalığınız ile doğru orantılıdır. Bu yüzden de uluslararası bağlantılarınızı ‘broşür-kartvizit değişimi’ benzeri cılız işbirliği temaslarından öteye geçirmek aslında sizin elinizde.
 
Bu sayının özel dosyası olarak belirlediğimiz “Company Mission” elinizin altındaki verimlilik anahtarlarından birisidir. Altında sayısız fırsat barındıran bu kavramın ne olduğu ve neden önemli olduğu ile başlayalım. Company Mission, çift taraflı işleyen bir uluslararası işbirliği aracıdır:

· Yurt dışında gerçekleştirilecek bir aktiviteyi tamamlayıcı olarak ya da doğrudan aktivitenin kendisi olarak düzenlenen birebir firma ziyaretleri ve özel toplantılar,

· Yurt dışından gelecek bir firmanın talepleri doğrultusunda bölgemizdeki uygun firmaların bilgilendirilmesi, firma ziyaretlerinin ayarlanması.

Bu tanımlardan hareketle kavramı ticari heyet gibi benzer aktiviteler ile eşdeğer tutmak olası fakat hatalı bir düşünce olacaktır. Çünkü Company Mission ‘firma odaklı’ bir aktivitedir. Belirli bir sektörde birçok küresel firmanın bir araya getirildiği bir tanışma-görüşme ortamı düzenlemek yerine firmanın spesifik bir talebi üzerine ( x konusunda taşeron arayışı, y üzerine distribütör arayışı vb.) bu talebi karşılayabilecek partnerler aranır. Doğrudan işbirliği potansiyeli olan firmalar ile görüştürülmek üzere çalışma yürütülür.

Company Mission kavramına önem atfetmemizin birkaç sebebi var. Öncelikle kavramın sağladığı servis odaklanmış bir servistir. Uluslararası ağların güven odaklı çalıştığı bilinen bir gerçek. Company Mission bu güven ortamını oluşturan araçlar arasında en etkililerden biridir. Size referans olan bir Avrupa İşletmeler Ağı partneri aracılığı ile yabancı bir firmanın ziyaret edilmesi ‘güven atmosferinin yaratılması’ için yeterli olacaktır.

İkinci olarak bu aracı kullanırken sizinle birlikte gönüllülük usulü çalışacak Avrupa İşletmeler Ağı partneriniz bulunmaktadır. Tüm süreç boyunca bu iş işin görevlendirdiğiniz bir departman gibi size destek olacak ofis, bir telefon uzağınızda olacaktır. 
 
Son olarak Company Mission aracı ile Avrupa İşletmeler Ağı Partnerinizin bir araya gelmesi ile oluşan ikili, 50 ülkelik bir coğrafyada, yukarıda toparlamaya çalıştığımız tüm avantajlara sahip olma imkanını ayağınızın altına serecektir. Kendi kontaklarınız ile erişemeyeceğiniz bölgeler artık size daha yakın olacaktır. Erişebileceğiniz noktaların tamamını sıralayabilmek isterdik, fakat 600’e yakın noktayı buraya sığdırmamız pek mümkün olmadı. Küçük bir örneklem için;

 

CM UYGULAMA METODU: ÇARKIN DİŞLİSİ OLMAK

Bir Company Mission düzenlenmesi farklı olay ve fikirlere bağlı olarak tetiklenebilmektedir. Bu tetikleyici unsur kimi zaman bir fuar, kimi zaman kişisel bir araştırma, kimi zaman geçici bir fırsat olabilmekte. Bu bağlamda bu yaratıcı düşünceleri tek tek sıralayarak bir kalıba sokmak çok doğru olmasa da fikir vermesi açısından sık karşılaşılan birkaç durumu örnek olarak verebiliriz:

· İhtisas Fuarı Çıkışlı Company Mission Talepleri: Uluslararası ihtisas fuarına katılacak bir firmanın, katıldığı ülkede belirleyeceği spesifik firmalar ile fuara paralel olarak ikili görüşmeler, firma ziyaretleri organize edilmesi talebidir.

· Araştırma Çıkışlı Company Mission Talepleri: Pazar araştırması, ürün incelemesi gibi yöntemler sonucu belirli bir bölgede hedef firmaların belirlenmesi durumunda ortaya çıkan ziyaret gerçekleştirme talepleridir.

· Ticari Fırsat Odaklı Company Mission Talepleri: Firmaların bir ticari fırsat üzerine hedef odaklı bir plan ile hareket ederek bölgedeki uygun firmalar ile görüşme ayarlanması talepleridir.

Tüm bu farklı motivasyonlarda ortak nokta, adına Company Mission düzenlenen firmaların üzerlerine düşen girişimcilik ve araştırma görevlerini gereğince yerine getirmiş olmalarıdır. Bu noktanın altını çizmekte fayda var: EBIC-Ege olarak aradığımız firmalar yenilikçi iş modellerine ve araştırmaya açık, geleneksel araçları yeni yaklaşımlar ile harmanlayabilmiş firmalardır!

  Firma olarak üzerine düşen planlama-inceleme-araştırma görevini yerine getirerek ve işbirliği ihtimali yüksek bölge ya da hedef firmalar tespit ettiyseniz, detaylar üzerinde çalışmak üzere EBIC-Ege ile temasa geçmeniz gerekmektedir. Sürecin geri kalanı şu şekilde düzenlenmektedir:
  
  1. EBIC-EGE’nin Hedef CM Ülkesindeki Avrupa İşletmeler Ağı (AİA) Partneri ile Temasa Geçmesi
  2. AİA Partnerimizin Bölgedeki Firmaları Bilgilendirmesi
  3. Görüşmek İsteyen Firmaların Belirlenmesi ve Kataloğun Oluşturulması
  4. Kataloğun EBIC-Ege’ye İletilmesi ve Firmamızın İncelemesine Sunulması
  5. Firmamızın İncelemesi Sonrası Görüşme Takviminin Kesinleşmesi
  6. COMPANY MİSSİON

SOMUT ÖRNEKLER: BAŞARILI CM DENEYİMLERİ

Tüm bu anlatılanlar somut örneklere dökülmedikçe zihinlerde kolay kolay yer etmiyor. Sanayici haklı olarak emek vereceği bir aktivitenin nelere gebe olduğunu, daha önce nasıl uygulandığını görmek istiyor. EBIC-Ege olarak bu konuda şanslı konsorsiyumlardan biriyiz, zira bu bölümü kaleme alırken yaşadığımız tek sıkıntı hangi Company Mission tecrübemizi yazsak oldu! Netice olarak madalyonun iki yüzünü de gösterebilmek için Türkiye’de ağırladığımız Gram Equipment’ın ve bu ay içinde İtalya’ya gidecek olan Çağlar Doğal Ürünler’in hikayelerini sizlerle paylaşmaya karar verdik.

Gram Equipment-Danimarka’dan İzmir’e Bir Değişim Hikayesi:

Danimarkalı dondurma makineleri üreticisi Gram Equipment, uzun süredir beraber çalıştığı Doğu Avrupalı tedarikçilerini değiştirme kararını aldığında bu değişimin bu kadar çabuk ve verimli şekilde atlatılacağına ne kadar inanıyordu bilemiyoruz. Fakat Danimarka’daki Avrupa İşletmeler Ağı partneri “Agro Park” ve EBIC-Ege’nin destekleri ile sürecin sancısız tamamlandığını bugün gönül rahatlığı ile söyleyebilmekteyiz.

Firma yeni tedarikçiler için yaptığı araştırma sonucu rotasını Türkiye’ye çevirme kararı aldığında, bu kararı Agro Park ile paylaşmıştır. Danimarkalı partnerimiz haberi aldıktan sonra vakit kaybetmeden bizimle temasa geçti. Agro Park’tan aldığımız bilgiler doğrultusunda Gram Equipment’ın aradığı tedarikçilerden beklentilerini ve diğer teknik detayları içeren bir profili hazırlandı. Ardından bu profil veri tabanımızdaki firmalara gönderilerek talepler toplandı.

Gelen taleplerin uygunluğu EBIC-Ege uzmanlarınca değerlendirildikten sonra Gram Equipment’ın incelemesine sunacağımız Company Mission kataloğumuz hazırdı. Agro Park aracılığı ile firmaya ilettiğimiz katalog onay aldıktan sonra geriye detayları organize etmek kalmıştı: saati saatine işleyecek bir görüşme takvimi.

Gram Equipment’ı 2011 yılında 2 kez İzmir’de ağırladık. Yukarıda bahsi geçen detaylar 2-4 Şubat 2011 tarihlerinde gerçekleştirdiğimiz ilk etkinliğe ilişkindir. Bu Company Mission kapsamında 9 firmamız Gram Equipment ile görüşme fırsatı elde etti. Firmanın ikinci ziyareti 21-25 Mart tarihlerinde gerçekleşti. İkinci Company Mission kapsamında da 17 firmamız Gram Equipment ile tanışarak potansiyel işbirliği ihtimalini masaya yatırma fırsatı buldu.

Bugün itibari ile Gram Equipment bahsi geçen Company Mission’lar kapsamında bölgemizden 4 yeni tedarikçi kazanmış durumdadır. Ayrıca firmalarımız da küresel çapta bir firma ile çalışma, uluslararası iş kültürüne en üst seviyeden adapte olma imkanına eriştiler.

Çağlar Doğal Ürünler-Sanal Ortamdan İtalya’ya:

Türkiye’den İtalya’ya uzanan bu hikaye aslında daha çok sıcak. Hatta bu satırlar yazılırken Company Mission hazırlıklarında son rötuşlar yapılıyor. Fakat bülten size ulaştığında İzmir Urla’da yerleşik Çağlar Doğal Ürünler isimli firmamız İtalya’nın Calabria bölgesinde 3 firma ve 1 İtalyan profesör ile görüşmelerini tamamlamış bir şekilde Türkiye’ye dönmüş olacak!

İtalyan firmanın Avrupa İşletmeler Ağı üzerinde yayınladığı teknoloji transferi talebini haftalık e-bültenimizin 41. Sayısında gören Çağlar Doğal Ürünler’in, firma ile görüşmek istediğini bize iletmesi tüm hikayenin başlangıç noktasını oluşturuyor. 2011’in Ekim ayı içerisinde karşılıklı iletişim bilgileri ve firma detaylarının AİA ofislerince değiştirilmesini takiben firmalar arasında başlayan görüşmeler kısa sürede hızlandı. Aralık ayının ortasına gelindiğinde mutabakat anlaşması imzalama aşamasına gelen firmalar için ziyaret kaçınılmaz bir duruma gelmişti.

İtalya’dan davet alan Çağlar Doğal Ürünler’in davete icabet göstereceği kesinleştiğinde ise doğal olarak akıllara ilk gelen bir Company Mission’ın düzenlenme ihtimali oldu. Ne de olsa firmamız İtalya’ya kadar gidecekti, ziyareti çeşitlendirme, birkaç işbirliğinin daha temelini atma ihtimalini elimizin tersiyle itemezdik. Vakit kaybetmeden İtalyan ofis ile temas kurarak bölgede firmamıza uygun başka şirketler olup olmadığını sorduk. İtalyan ofis bölgesinde gerçekleştirdiği tarama sonucunda firmamız ile görüşmek isteyebilecek farklı firmalar ve akademisyenler olduğunu bize iletti. Artık Company Mission için ihtiyaç duyduğumuz şartlar oluşmuştu.

Gelinen noktada Çağlar Doğal Ürünler zaten gideceği İtalya’da ana amacından kopmadan birkaç firma ziyareti daha gerçekleştirme imkanı bulacak. Görüşeceği kişiler arasında bir İtalyan üniversitesinin firmamız ile ilgili bölümünün dekanı da yer alıyor. Firma için kendi kontakları ile ulaşmakta çok zorlanacağı noktalara, kısa süre içinde ulaşma imkanı doğdu.

Tüm bu anlatılanlar sizin için de mümkün olabilir; elbette yeni yöntemler denemeye, üzerinize düşenleri yerine getirmeye ve birlikte çalışmaya hazırsanız…





0 yorum: