ShareThis

10 Nisan 2012 Salı

Buluş ve Yenilik Peşinde Koşan Firmalar

Araştırma firması Thomson Reuters, inovasyonun en önemli göstergelerinden olan patent sayıları ve bilimsel çalışmaları temel alarak oluşturduğu Top 100 global yenilikçi firmalar listesini yayınladı.

Listenin en tepesinde, her çalışanın günlük iş hayatında vazgeçilmezi olan post-it mucidi 3M firması bulunuyor. İkinci sırada ise İsviçreli ABB firması yerini almış durumda. Algıda yenilikçi imajını çok net olarak yaratmayı başarmış olan APPLE ise 9 Sırada bulunuyor.

Listede yer alan yenilikçi firmaların ülkesel dağılımına bakacak olursak, beklendiği üzere ABD yine en inovatif firmalara ev sahipliği yapıyor. Japonya, Fransa ve İsveç köklü firmalarının avantajını da kullanarak istatistikte üst sıralardaki konumunu korumuş. 

Yenilikçi firmaların faaliyet gösterdikleri alanlara baktığımızda, elektronik ürünler, kimya sanayi ve bilgisayar teknolojilerini görüyoruz. Tüketici ürünleri, makine ve telekomünikasyon endüstrisi ise en yenilikçi firmaların çalıştıkları diğer sektörler.

Aslında yenilikçi firmalar üzerinde inceleme yapan sadece Thomson Reuters firması değil, bu konuda araştırmalarından faydalanabileceğimiz Fast Company ise farklı bir liste ile karşımıza çıkıyor. Daha çok bilişim ve elektronik sektörüne ağırlık verse de incelemekte fayda var.

2011 Yılının Patent Şampiyonları
           
Patent Araştırma firması IFI Claims’in açıkladığı raporda USPTO üzerinden firma isimleriyle yaptığı araştırma sonucunda 2011 yılını Top 50 patent sahibi firmaları belirlendi. Rapor sonucuna göre 2011 yılının patent şampiyonu 6180 gibi yüksek bir rakam ile IBM firması oldu. IBM’in en yakın rakibi ise bu seneye mobil teknolojileri ile damgasını vuran ve APPLE ile giriştiği patent savaşıyla adını sıkça duyduğumuz SAMSUNG firması oldu. 3 ve 7 arasında Japon elektronik firmalarını görüyoruz ancak patent sayıları birbirlerine çok yakın. 

Aralarında, mobil ve sosyal ağ teknolojilerinde kendisine yer aralamaya çalışan Microsoft firmasını görüyoruz. Ancak iPhone ile akıllı telefon pazarının tamamen değişmesine sebep olan APPLE listenin çok gerisinde (39) kaldı. 

2012 yılının Top 10 Bilişim Teknolojileri

Gartner Araştırma Şirketi tarafından her yıl belirlenen Top 10 stratejik bilişim teknolojileri listesi 2012 yılı için açıklandı. Her ne kadar bazı bilindik teknolojileri içerse de, Gartner uzmanları bu teknolojilerin farklı kullanım alanları ile farklı sonuçlar doğuracağını öngörüyor.
 İşte 2012 için öngörülen bilişim teknolojileri;

  • Mobil uygulamalar ve arayüzler
  • İçeriksel ve sosyal kullanıcı deneyimi
  • Internet of Things (IoT). Fiziksel varlıkların ve objelerin mobil cihazlara bağlanması
    • Gömülü sensörler
    • Resim tanıma
    • Yakın Alan İletişimi (NFC)
  • Gelecek Nesil Mantıksal Çözümleme
  • Çok Büyük Verilerin Yönetimi ve Depolanması 
  • Ultra Az Enerjili Serverlar
  • Bulut Bilişim

Gartner Symposium/ITxpo’ da sunulan bu çalışmanın orijinaline ulaşmak için tıklayın.


0 yorum: