ShareThis

14 Mart 2013 Perşembe

Enerjide Bir Umut Daha "Yanıcı Buz"


Daha önce EBİLTEM Blog’ da kaya gazı ile ilgili yeni yaklaşımlardan bahsetmiştik. Bu yazıda da yeni alternatif yanıcı buzdan bahsetmek istiyorum. Yanıcı buz kolayca tutuşan donmuş doğal gaz olduğundan temiz ve sürdürülebilir enerji kaynağı olarak umut taşıyor. Bilim insanlarına göre gelecekte okyanus dibinden ve kutuplardaki sürekli donmuş topraklardan toplanan buzlardan elde edilen doğal gaz ile evlerimizi ısıtabilir, otomobillerimizi çalıştırabilir ve fabrikalarımızı işletebiliriz. Yanıcı buz yani Metan Hidrat konusunda ilk çalışmalar Dr. Collet ve Dr. Ray Boswel tarafından başlatılmıştır. Aslında yanıcı buz diye adlandırılan yeni enerji kaynağında yanan buz değil buzun içinde bulunması olası olan doğal gaz ve metan gazıdır. Gaz hidratlar, içerdikleri büyük metan hacmi nedeniyle geleceğin enerji kaynağı olabilirler. Standart basınç ve sıcaklık koşullarında, 1 m3 gaz hidrat, 164 m3 gaz ve 0.8 m3 su içermektedir. Denizel gaz hidratlarda depolanan gaz miktarının küresel kestirimleri 0.2x1015 m3’ den 7600x1015 m3’ e değişim göstermektedir (Milkov ve Sassen, 2002). Gaz hidratların temel bileşeni metan gazıdır. Metan gazı okyanusun derinliklerinde ve buzların içinde birikir. Binlerce yıl sonra bu biriken gaz, birçok organik maddenin çözünmesi ile yanıcı özelliğini arttırır. Suyun aşırı soğukluğu ve yoğunluğu sebebiyle yüksek bir basınç oluşur. Bu sayede "Gaz hidratlar" açığa çıkar. 
Açığa çıkan bu gazlar, buzların büyük kafeslerinde birikir. Buzların kırılması, su altında bir doğal afet vb. olaylarında bu gaz hidratlar açığa çıkar ve okyanusa karışır. Aslında basınca çok dayanıklı olduklarından kırılması çok zordur. Dr. Tim Collett, “Gaz hidratlar, güneş enerjisi ya da hidrojen tabanlı enerjiler gibi temiz enerji kaynakları etkin olarak kullanıma girinceye kadar geçireceğimiz süreçte bir köprü görevi görebilir” diyor. Gaz hidratların, diğer fosil yakıtlara oranla çok daha küçük miktarda karbon ayak izine sahip olduklarını ve küresel ısınmaya karşı mücadelede çok önemli bir yer tutabileceklerini de ekliyor. Dr. Tim Collet ve ekibinden sonra günümüzde pek çok bilim insanı bu konu üzerinde çalışmakta ve en verimli şekilde bu kaynaktan yaralanmanın yollarını aramaktadır. Dünyanın çeşitli bölgelerinde ciddi rezervlere sahip gaz hidrat kaynakları keşfedilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan, Alaska, Japonya bunların arasında yer almaktadır. Hatta Japonya Mühendisler metan hidrattan doğal gaz üretip kullanmaya başladıklarını belirttiler. Tüm enerji ihtiyacını dışarıdan sağlayan Japonya için bu gerçekten bir alternatif olabilir. Devlete bağlı olarak çalışan bir gaz şirketi olan JOGMEC’e bağlı mühendisler, basınç azaltma yöntemiyle metan hidratı, metan gazına dönüştürmeyi başardı. Fakat bu yöntem henüz endüstriyel anlamda hayata geçmeye hazır değil.  Fakat yetkililer Metan hidrattan gaz üretimine yönelik teknolojileri önümüzdeki beş yıl içerisinde hayat geçirmeyi planladıklarını belirtiyor. Bu konuda çalışmaların artmaya başlaması da gösteriyor ki kaya gazından sonra yanıcı buz da devlerin patent savaşlarında önemli rol oynayacağını gösteriyor.
Japonya’ da araştırmanın umut verici şekilde sonuçlanması dünyada ki mevcut metan hidrat yataklarının değerlendirilmesi açısından ulaslarrası arenada  dikkat çekici olarak değerlendirilmektedir.

Özgür GÜVENENLER
Jeoloji Mühendisi
Patent Uzmanı

 Kaynakça:


Milkov, A.V., & Sassen, R. (2002). Economic geology of offshore gas hydrate accumulations and provinces. Marine and Petroleum Geology, 19, 1-11
Bilim Teknik Dergisi - Mayıs 2009
American Chemical Society

0 yorum: